U vindt hier informatie over de rol van verloskundig zorgverleners (VKZVerloskundig Zorgverlener ) bij de neonatale hielprikscreening.

Onder de verloskundig zorgverlener (VKZ) wordt verstaan verloskundigen, verloskundig actieve huisartsen en gynaecologen. 

Verantwoordelijkheden verloskundig zorgverlener

De verloskundig zorgverlener is verantwoordelijk voor:

  • het uitreiken van de folder 'Zwanger!' waarin in beperkte mate informatie over de hielprikscreening wordt gegeven. 
  • het juist en volledig informeren van ouders tijdens het consult bij een zwangerschapsduur van 36 - 42 weken als onderdeel van de informed consent procedure.

Kerntaken verloskundig zorgverlener

De kerntaak van de verloskundig zorgverlener is:

  • Het voorlichten van de ouders tijdens het eerste consult en het consult bij een zwangerschap van 36-42 weken, in het kader van de informed consent procedure.

Tijdens het eerste consult van de zwangere aan de verloskundig zorgverlener wordt de folder Zwanger! overhandigd waarin ook al enige informatie over de hielprikscreening wordt gegeven. 

Kwaliteitseisen verloskundig zorgverlener 

De verloskundig zorgverlener werkt conform de kwaliteitseisen:

  • Het tijdens het eerste consult overhandigen van de folder 'Zwanger!' aan de zwangere waarin beperkte informatie over de hielprikscreening wordt gegeven.
  • Het juist en volledig informeren van de ouders tijdens het consult bij een zwangerschapsduur van 36 - 42 weken conform de checklist "Voorlichtingsgesprek verloskundig zorgverleners". Hierbij wordt de folder 'Screeningen bij pasgeborenen' overhandigd. Handelen conform de landelijke standaarden en richtlijnen van de betreffende beroepsorganisatie KNOVKoninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen , NVOGNederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie , VVAHVereniging van Verloskundig Actieve Huisartsen , NHGNederlands huisartsengenootschap

Een verloskundig zorgverlener die een hielprik verricht, vervult de rol van screener.

Lees meer over voorlichting door de verloskundig zorgverlener.