E-learning neonatale hielprikscreening

De e-learning neonatale hielprikscreening is ontwikkeld voor screeners die de hielprik uitvoeren. De e-learning is zowel gericht op screeners die de hielprik thuis uitvoeren, als op zorgprofessionals die de hielprik in het ziekenhuis uitvoeren (m.n. verpleegkundigen en laboranten).
Na het volgen van de e-learning heb je kennis van de achtergronden en de juiste uitvoering van de hielprikscreening. Het hele traject van de hielprikscreening komt aan bod, zoals het geven van voorlichting aan de ouders, geboorteaangifte, opdracht voor hielprikscreening, het verkrijgen van toestemming van de ouders, uitvoering van de hielprik, invullen van de hielprikkaart, mogelijke uitslagen en het vervolgtraject bij afwijkende uitslagen.

Inlogprocedure

Om de e-learning te kunnen volgen moet je je registreren. Na registratie ontvang je direct een mail met je inloggegevens. Met deze gegevens kun je gedurende twee weken inloggen. Je kunt tussentijds uitloggen en later weer verder gaan waar je was gebleven. Na twee weken vervallen je inloggegevens. Je kunt je altijd opnieuw registreren.

Link naar E-learning

Inhoud

De e-learning bestaat uit vijf hoofdstukken en een afsluitende toets.

Hoofdstuk 1: Introductie hielprikscreening en de rol van de screener
Hoofdstuk 2: Het traject voorafgaand aan het moment waarop de screener verschijnt
Hoofdstuk 3: Voorlichting geven
Hoofdstuk 4: Uitvoering van de hielprik
Hoofdstuk 5: Onderzoek door het laboratorium, uitslagen en een eventueel vervolgtraject

Benodigde tijd

Het doorlopen van de e-learning kost ongeveer 1,5 uur. Je hoeft de e-learning niet in een keer af te ronden, dit kan in meerdere sessies binnen twee weken.

Toets en certificaat

Je sluit de e-learning af met een toets. De toets bestaat uit 22 vragen. Als je 80% van de 22 meerkeuzevragen correct beantwoordt, ben je geslaagd. Je ontvangt het certificaat per e-mail wanneer je het venster sluit. Dit certificaat kun je, wanneer nodig, opsturen naar je werkgever.
Je hebt drie pogingen om de toets te maken. Na twee weken of drie keer zakken, sluit je account. Om de toets daarna opnieuw te maken, moet je een nieuw account aanmaken.

Accreditatie

De e-learning is geaccrediteerd door verschillende beroepsverenigingen. Heb je een BIG-registratie en heeft jouw beroepsgroep de e-learning geaccrediteerd? Dan schrijft RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) jouw punten bij in je persoonlijk dossier in PE-online (GAIA). Bekijk onderstaande tabel voor meer informatie over accreditatie per beroepsgroep.

 

Beroepsvereniging

Punten

Geaccrediteerd tot

Wie schrijft de punten bij?

Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals

2

24-01-2024

RIVM

KNOV Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen) (verloskundigen)

1,5

30-09-2025

RIVM

NVML (biomedisch laboratoriummedewerkers)

2

 

Je dient zelf je punten bij te schrijven

KCKZ (kraamverzorgenden) 2 13-11-2024  

Wat doen we met jouw gegevens?

Wanneer je deelneemt aan de e-learning worden jouw persoonsgegevens (accountgegevens) en het eindresultaat van de toetsing geregistreerd. Deze gegevens zijn nodig om een certificaat te kunnen uitgeven als je geslaagd bent voor de toets en, indien van toepassing, het bijschrijven van accreditatiepunten in GAIA (PE-online).

De beheerder van de e-learning (The Courseware Company, Utrecht) heeft toegang tot jouw gegevens ten behoeve van het accountbeheer en het oplossen van eventuele technische problemen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) draagt verantwoordelijkheid voor de omgang met de geregistreerde gegevens. Deze gegevens worden voor een periode van 1,5 jaar bewaard. Wil je dat jouw gegevens eerder worden verwijderd, stuur dan een e-mail naar cvb@rivm.nl.

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG Algemene verordening gegevensbescherming (Algemene verordening gegevensbescherming)) is van toepassing op de registratie. Je gegevens worden nooit zonder jouw toestemming aan derden gegeven.

Deelname aan deze e-learning houdt in dat je akkoord gaat met bovenstaande verwerking van jouw gegevens. Voor meer informatie zie ook www.rivm.nl/privacy.