Tot de taken van medisch adviseur horen het houden van medisch toezicht, het ondersteunen van kwaliteitsborging in de regio en het leveren van een bijdrage in onderzoek, evaluatie en ontwikkeling.
Het houden van medisch toezicht
De medisch adviseur houdt medisch toezicht door medisch inhoudelijke ondersteuning en sturing van de uitvoerende partijen, zoals verloskundig zorgverleners, huisartsen, screeningslaboratoria, JGZ (Jeugdgezondheidszorg )-organisaties, ziekenhuizen en medewerkers van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)-DVP (Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma’s ).
Daarnaast heeft de medisch adviseur een vraagbaakfunctie voor professionals in de regio.
De medisch adviseur beantwoordt ook vragen van ouders die bij het RIVM binnenkomen.
Het (ondersteunen van het) borgen van de kwaliteit in de regio
De medisch adviseur heeft een belangrijke taak in het borgen van de kwaliteit van de uitvoering van de hielprik in de regio. Hiervoor geeft de medisch adviseur op verzoek, maar ook op eigen initiatief informatie en deskundigheidsbevordering over de uitvoering van de hielprikscreening aan betrokken partijen in de regio, volgens de landelijke richtlijnen.
De medisch adviseur initieert hiervoor regionaal overleg met de ketenpartners. Dit gebeurt minimaal één keer per jaar en indien daartoe aanleiding is vaker. De medisch adviseur is verantwoordelijk voor de medisch inhoudelijke dossiervorming.
Het leveren van een bijdrage in onderzoek, evaluatie en ontwikkeling
De medisch adviseur verzamelt data voor de landelijke evaluatie en monitoring van het screeningsprogramma. Desgewenst neemt de medisch adviseur actief deel aan een onderzoek, of initieert een onderzoek.